luni, 30 martie 2009
Ana avea niste mere...
Din ciclul "Ana are mere", avem de-a face cu o capodoperă semnată de un autor pe care cel mai bine îl păstrăm anonim, sperând că aspiraţiile sale politice să se menţină la minim. Nu sunt eu detectiv sau ceva...dar cred că ceva este posibil să se fi întâmplat între lecţia de bastonaşe şi lecţia cu sistemele europene de guvernământ din secolul XIX.
Citind această temă de casă intrăm în lumea autorului, în universul său, unde găsim imediat personajul principal mergând la vot cenzitar. Mama, alături de Alin, sunt cele două personaje cheie din viaţa autorului. Se vede încă de la început că avem de-a face cu un conflict doctrinar între cei doi, ceea ce îl frustrează pe autor, el fiind prins la mijloc. Oamenii, ca personaj secundar colectiv, merg la "naţiune" unde îşi îndeplinesc datoriile civice probabil stând într-un miting. Este foarte clar că mama este o conservatoare ea mergând la votul cenzitar, probabil imediat după ce vine de la piaţă pentru a nu prinde coadă la reforma electorală. Ea investeşte însă banii din casă, banii din profitul lui Alin, ceea ce creează tensiuni la nivelul familiei. Alin pe de altă parte nu merge decât de după-masă la plebiscit, fiind ocupat cu afacerile sale din care obţine profit mare. El este liberalul casei; el este adeseori însoţit de Capital, câinele său. Ambele personaje îşi exercită datoriile civice într-o societate semi-democratică, sugerată de ideea votului cenzitar.
Ca să fie mai pe înţelesul lumii, voi da şi definiţiile corecte ale termenilor înainte de transcrierea textului original. De asemenea scrisul este cu caractere româneşti, deci unde nu e scris cu ş, ţ, ă, î, â este pentru ca am vrut să respect textul original.
Votul cenzitar este sistemul electoral practicat pe scară largă înainte de instituirea votului universal, care consta în recunoaşterea calităţii de alegător şi implicit a dreptului de vot cetăţenilor care aveau un anumit venit anual evaluabil în titluri de proprietate imobiliară (terenuri, clădiri) sau stabilit în funcţie de cuantumul impozitelor plătite anual asupra veniturilor încasate.
Plebiscit este consultarea prealabilă a cetăţenilor, care urmează să se pronunţe prin "da" sau "nu" asupra unui proiect de lege sau a unui act de stat de o importanţă deosebită.
Naţiune este o comunitate stabilă de oameni constituită istoriceşte şi apărută pe baza unităţii de limbă, de teritoriu, de viaţă economică şi de factură psihică, manifestate în particularităţile specifice ale culturii. (NODEX)
Capitalul este 1. o avuţie sub formă de bani, de mărfuri, de bunuri materiale în genere. 2. Bani, sumă (mare) de bani (investiţi într-o afacere)
Profitul este venitul adus de capitalul utilizat într-o întreprindere, reprezentând diferenţa dintre încasările efective şi totalul cheltuielilor aferente.
Evaluare si consilidare a cunostiintelor
I. Definitii următorii termeni si alcatuiti cu fiecare dintre ei cate o propoziţie: vot cenzitar, plebiscit, natiune, capital, profit.
1. Mama a fost la vot cenzitar.
2. Alin a fost ieri dupamasă la plebiscit.
3. Oamenii au fost la natiune.
4. Mama a investit multi bani din casă.
5. Alin a avut profit mare.
II. Numiti Instutia din perioadă Consalatului corespunzatoare uneia din trei atributiile: are drept de veto, redactează legiile, sanctionează legiile, votează bugetu.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu